Wigan överlever i vildmarken

Och så är vi här igen. Det är vår och säsongsavslutning av Premier League. Manchester United jagar titeln, Everton har efter en stark period nu under våren tagit sig uppåt i tabellen och Wigan reser sig ur askan, trots en miserabel höst. Det är med andra ord precis som vanligt när det kommer till Premier League och dess avslutning.

Efter den succéartade debutsäsongen i Premier League (05/06) har Wigan klarat sig kvar i Premier League med några enstaka poäng vid fyra av fem tillfällen. Halvvägs in i de flesta av säsongerna har man dessutom legat väldigt risigt till, men ändå klarat sig kvar med ett par poängs marginal tillslut. Värst var det väl ändå under lagets andra säsong, när man med en omgång kvar hade tre poäng upp till säker mark. Hur tog man sig då an den sista omgångens match?

Jo, man slog samma Sheffield United som man tack vare segern gick förbi i tabellen och därmed förpassade till Championship.

Det där stavas överlevnadsinstinkt. 

Liknande scenario utspelade sig så sent som förra säsongen. Då låg man på en till synes hopplös nittondeplats inför sista omgången, i vilken man dessutom skulle möta tuffa Stoke på Britannia Stadium. Man behövde tre poäng för att kunna hänga kvar, och Hugo Rodallega frälste Wigan med 12 minuter kvar. Bottenkonkurrenterna tappade poäng och man seglade upp tre placeringar i tabellen.

Återigen överlevde man trots kniven mot strupen.

Den stundande säsongen ser ut att bli en lika rafflande buffé av dramatik, när 4-6 lag (beroende på om man ser Aston Villa och Wolves som en del av striden) ska göra upp om tre säkra platser över strecket. Efter dagens heroiska seger hemma mot United finner vi Wigan precis över strecket, med två poäng till godo. Och med fem matcher kvar att spela ser det ut att kunna lösa sig för Wigan – trots att man så sent som för 10 omgångar sedan låg som jumbo med fem poäng upp till strecket.

Visst sören överlever man igen? 

Arsenal borta, Fulham borta, Newcastle hemma, Blackburn borta och Wolves hemma må vara ett tufft spelschema – men jag sätter min oskrapade trisslott på att Martinez löser kontraktet tillslut. Det är ju ändå Wigan vi pratar om.


Foto: Scanpix

Postat av