Hånfull ironi efter Tacos helikopter

Året var 2002. Jag var nio år gammal och redan då en fotbollsnörd. Innan fotbollsträningen skulle dra igång diskuterade jag och mina lagkamrater lottningen till sommarens VM-turnering, som låg där några månader fram i tiden. För en gångs skull var vi alla helt eniga. Brasilien vore en riktig mardrömslottning, medan Senegal skulle vara en dröm att få i gruppen. Senegal.. Vi fnissade hånfullt åt bara namnet. Till och med Saudiarabien lät som ett större hot.

Cirka halvåret senare står vi då där, redo att ta oss an det där charmiga Senegal – som chockade en hel fotbollsvärld redan i premiären när man dansade hem tre poäng mot Frankrike. Vi står redo att ta oss an drömmen. Vi står redo för åttondelsfinal.

Den atletiske Anders Svensson trollar upp backen på läktaren med en helikopterfint. Han borrar ner blicken på bollen, tar sats och…. Prickar stolpen. ”Jag tror inte det är sant, men det är det” säger Robert Perlskog uppgivet. Fem minuter in i förlängningen, som under den här tiden spelades med det korkade Golden Goal-systemet, träffar Anders ”Taco” Svensson alltså stolpen. Jag begraver ansiktet i mina händer.

Där och då dog den dröm som det tisslades och tasslades om runt om i Sverige.

Där och då dog den dröm som sa att Sverige kunde överträffa VM-bronset från åtta år tidigare.

Där och då dog den dröm som väcktes till liv av att Blågult kändes hetare än någonsin, med en fräsch Henrik Larsson, en glödhet Anders Svensson och en stenhård Johan Mjällby i laget. Vägen fram till semifinal låg dessutom vidöppen, med Senegal och Turkiet/Japan som enkla hinder på vägen.

Men det ville sig ändå inte. En skeeten stolpe stod mellan oss och drömmen.

Och som om det inte vore nog med den smärtsamma stolpträffen. Ett slarvigt svenskt uppspel gav Senegal en kontring åtta minuter efter stolpskottet. Så där hånfullt ironiskt slutade kontringen med ett skott som tog i stolpen – men som ändå letade sig in i mål. Och där var det ridå.

Fy fan vad det gör ont än idag.

Postat av