Martin Smedberg Dalence: ”sjukt att polisen inte stoppade mig”

Målskytten Smedberg firar med framspelaren Frempong. Foto: Scanpix

Han gillar att slå tidiga inlägg, gå ut med sina två chihuahuor och köra fort mellan Göteborg och Ljungskile. I torsdags gjorde han sitt första mål för säsongen när IFK Norrköping vann med 2-0 borta mot Gefle. Möt Martin Smedberg Dalence, spelaren med Allsvenskans bästa högerfot.

Han är känd för att låta högerfoten tala och han brukar göra det i form av inlägg och frisparkar som skapar stora problem för motståndarna.  Men i torsdags dök Martin Smedberg Dalence upp centralt i banan och gjorde sitt andra Allsvenska mål under tiden i IFK Norrköping.

– Det är alltid kul att göra mål va, speciellt eftersom jag inte brukar stå för målen utan mera spela fram till dem, säger Martin Smedberg Dalence.

Målet betydde 2-0, ett resultat som stod sig matchen ut och betyder att IFK Norrköping ligger fyra i den Allsvenska tabellen med 13 poäng efter sju omgångar. Men även om laget fått en bra start så vill inte Martin Smedberg Dalence kalla Norrköping för ett topplag:

– Det är fortfarande tidigt på säsongen och det är svårt att säga om vi kan hänga kvar där uppe. Vi har större självförtroende i år och målsättningen är att bli stabila i Allsvenskan.

Hur är det att spela i IFK Norrköping 2012 jämfört med IFK Norrköping 2011?
– Vi har ett rätt ungt lag men den stora skillnaden är att vi fått in fler spelare med rutin från Sverige och andra ligor. Tillsammans med de yngre spelarna som fått mer rutin så har vi växt ihop mer som lag.

Frustrerande platsbyte
En av förändringarna i laget den här säsongen är att Martin spelar högerytter istället för högerback som han gjorde mestadels förra säsongen. Ett platsbyte som inte gått helt smärtfritt:

– Som högerback var jag svårare att markera när jag kom bakifrån på överlappningar, men i år när jag är högerytter blir jag snabbt markerad och det blir frustrerande för mig. Inläggsspelet fungerar inte riktigt som det ska.

För att lösa problemet har han börjat flytta in mer centralt från sin ytterposition, något som alltså gav utdelning i matchen mot Gefle. Och han fortsätter gärna göra mål nu när han spelar högre upp i plan:

– Jag är ju närmare mål om man säger så, säger han med ett skratt.

Men det är inläggsspelet som är ditt stora vapen. Om jag säger att du har Allsvenskans bästa högerfot, håller du med om det då?
– Nej det vet jag inte, det är upp till andra att avgöra men det är ett vapen jag har helt klart.

Varför har du en så bra högerfot då?
– Jag har tränat mycket. Vissa föds med bollkänsla och jag märkte tidigt att jag har det. Jag har studerat andra spelare så som Beckham och jag har nött mycket på egen hand efter träningar och haft mycket egenträning med farsan.

Hur är din vänsterfot?
– Den var kass men jag kan använda den nu och jag tränar mer på det.

Du fyller 28 år den 10 maj, vad kan du mer utveckla i ditt spel?
– Jag känner mig så ung för jag har aldrig haft några skador så jag tror nästan inte på dig när du säger det! Men det är klart att jag kan bli lite tuffare och jag försöker alltid bli rappare i steget, framförallt de första metrarna.

Foto: Scanpix

Drömmer om utlandet
Martin Smedberg Dalence har inte gett upp hoppet om att spela utomlands även om det inte är något han går runt och tänker på. Hittills är han nöjd med karriären som började i moderklubben Gunnilse IS och fortsatte till IFK Göteborg 2004 där han gjorde sex allsvenska matcher. Därefter spelade han fem år i Ljungskile, varav ett år, 2008, i Allsvenskan, innan han flyttade till sin födelsestad för spel i IFK Norrköping 2011.

– Jag växte upp i Göteborg med mina föräldrar som fortfarande bor kvar där, men mina två halvbröder är födda i Norrköping precis som jag och de bor kvar. Jag trivs väldigt bra i Norrköping, min flickvän är med mig här och vi har två chihuahuor som jag gillar att gå ut med. Jag trivdes även väldigt bra i Ljungskile och tiden där var lärorik för jag utvecklades väldigt mycket både som människa och som fotbollsspelare. Det var annorlunda att spela där jämfört med Norrköping för det är mycket mer intresse och press här. Samtidigt är det helt otroligt att de kan driva en elitförening i en så liten ort som Ljungskile.

Bröt mot trafikreglerna
Pressen var mindre från lokalbefolkningen i Ljungskile men sannerligen inte från tränarna. Engelsmannen David Wilson, som tränade laget två gånger mellan 2003 och 2009, är känd för sina höga krav på disciplin och när Martin bodde i Göteborg bröt han flera gånger mot trafikreglerna för att inte komma sent till träningar:

– En gång när jag hade försovit mig så gasade jag på så mycket att jag körde sträckan (sex mil, reds:anm) på 20 minuter. Det är ingenting jag rekommenderar och jag har aldrig kört så fort någon mer gång. Men det är helt sjukt att jag aldrig blev stoppad av polisen under de fem åren jag spelade i Ljungskile.

Polisen lyckades alltså inte stoppa Martin Smedberg Dalence på vägarna och Gefle misslyckades med att stoppa honom på planen i torsdags. Nu återstår det att se vilka lag som kan stoppa IFK Norrköping från att slåss i toppen av Allsvenskan 2012.

Fem snabba med Martin Smedberg Dalence:
HA Bygg Arena eller Markbygg Arena? – HA Bygg Arena
Östgötska eller göteborska? – Göteborgska
Bicicleta eller rabona? – Bicicleta
Läktarsång eller körsång? – Läktarsång
Inlägg eller pålägg? – Inlägg

Andreas Lithander

Postat av