”De Gea har aldrig varit Premier Leagues sämsta målvakt”

Orrenius gjorde nyligen en intervju med Jon Alvbåge där det i förbifarten nämndes att journalister är dåliga på att bedöma målvakter. Det var lite trist att Alvbåge inte försökte/fick reflektera mer över detta. Jag skulle säga att det inte bara är journalister som har detta problemet utan jag har märkt att en majoritet av fotbollsfansen bedömer målvakter på ett helt annat sätt än vad jag gör. Nu ska jag inte säga att jag är någon allvetande målvaktsexpert, jag är visserligen målvaktstränare men har enbart tränat juniorer (mest på grund av att jag inte har några tränarambitioner).

Nåväl. Det finns några stora ”fel” som är vanligt förekommande. Det absolut vanligaste är faktiskt att man ger ”för mycket” beröm till relativt enkla räddningar. Framförallt när en målvakt har gjort flera sådana räddningar under matchen så brukar det kallas för en ”superb insats” (eller dylikt). De räddningarna jag tänker på är de skotten som kommer nära målvaktens kropp, där målvakten oftast ”sprattlar till”. Som exempel tar vi Källqvists räddning mot IFK Norrköping, 25 sekunder in i klippet.

YouTube Preview Image

Sådana skott ska varenda målvakt på elitnivå ta, men när en målvakt gör 3-4 liknande räddningar brukar han ändå få mycket beröm.

Missförstå mig rätt – det är bra att stå rätt placerad, men fans och media berömmer sällan placeringen, utan reflexräddningen. Att reflexrädda en boll som går nära kroppen är något som alla målvakter ska klara av förutom i enstaka undantagsfall (exempelvis om skottet är stenhårt). Man bryr sig dessutom sällan om var bollen tar vägen efteråt. Målvakter tillåts släppa returer rätt ut i banan utan av det blir kritik.

Målvakter som Hennessey och Krul har fått mycket beröm den här säsongen, men om de hade haft bättre fotbollshjärnor hade de inte behövt slänga sig som galningar. Det finns många målvakter i Premier League som agerar smartare och därmed släpper in färre mål, men de beröms inte alls lika frekvent. Buffon fick mer beröm förr än vad han får nu, men nuförtiden vet han exakt hur han ska röra sig i målet för att ha störst chans att rädda på bästa möjliga sätt, och för att ha flest möjligheter att ta olika beslut. Samma sak var det med van der Sar i slutet av hans karriär. En annan som var grym på detta under sin enstaka säsong i toppform var – faktiskt – Almunia. För mig är det en gåta att han tappade alla kvalitéer efter en enda säsong.

Det är många saker man måste kolla på för att se om en målvakt gör det bra eller inte. Utan någon särskild ordning:

1. Står han på rätt avstånd från linjen?
2. Står han rätt i sidled?
3. Är han rörlig? Hur snabbt och bra är fotarbetet?
4. Hur är beslutstagandet? Tar han beslut eller står han bara kvar och väntar?
5. Hänger samman med punkten ovan: hur är spelförståelsen? Kan han se ”vad som ska hända i förväg”?
5. Håller han alla möjligheter öppna?
6. Vilken trygghet inger han?
7. Hjälper han sina lagkamrater något, eller spelar han ”för sig själv”?
8. Är han fokuserad?
9. Hur ”stor” gör han sig? Stressar han motståndarna?

Och oändligt många fler punkter, jag har inte ens gått in på spelet i luftrummet, utsparkarna, slängningteknik etc. Det här med ”sprattelräddningar” (som oftast kommer till för att ”för dåliga” målvakter överreagerar på ett skott som kommer i deras närhet) är en väldigt liten del av målvaktsspelet.

Som jag sa tidigare är rörligheten hos målvakterna viktigt. Det är den punkten jag jobbar mest med bland ”mina” målvakter. Vi tar två exempel:

YouTube Preview Image YouTube Preview Image

Jämför fotarbetet hos de bägge målvakterna. Tim Krul hoppar runt med stora steg och har inte en chans att stå i målvaktsgrundställningen mer än de gångerna han står helt stilla. Buffon har däremot full kontroll på situationen, eftersom han tar små steg med hög frekvens är han hela tiden beredd på att göra en räddning. Krul har inte en chans att göra en räddning när han hoppar runt, hans hopp står till att Gerrard antingen håller inne skottet eller skjuter rakt på honom. Samtidigt ser även Buffon när Palermospelaren tappar lite kontroll, då attackerar Buffon i precis rätt ögonblick och gör sig så stor som möjligt. Det är absolut ingen slump att det blir mål i video 1 och inte i video 2. Det är väldigt stor skillnad i de bägge målvakternas rörelse, placeringsförmåga och spelförståelse.

För att kunna bedöma en målvakt måste man kolla på hela situationen. Står han alltid på rätt plats, rör han sig smidigt, läser han spelet på ett bra sätt? Tyvärr bedöms alldeles för många målvaktsinsatser av ”sprattelräddningar”, ”omöjliga” räddningar och tydliga misstag (exempelvis en Roberto Green-tavla) som oftast beror på bristande koncentration och/eller dåligt självförtroende. Så nej, De Gea har aldrig varit ”Premier Leagues sämsta målvakt” och Hennessey är inte bättre än någon av topplagens målvakter.

Samtidigt – allt handlar ju inte om det jag har tagit upp, men det jag har nämnt glöms väldigt ofta bort. Vissa målvakter, exempelvis Neuer, ”slarvar” med de punkterna men lägger å andra sidan mer energi på att ha koll på bollen och vara beredd på att slänga sig. För att kunna göra det krävs det att man har extremt bra reflexer, stor räckvidd och är vig. Isaksson är också en sådan målvakt och eftersom han både är väldigt storväxt och reflexsnabb så behöver han inte vara 100% perfekt i sitt fotarbete. Ändå tycker jag han gjorde ett väl godkänt kval och ska inte få stå till svars för något mål. Han är en och kanske till och med två klasser bättre än Wiland.

Jag tycker det är viktigt att målvakter börjar bedömas efter hela deras insats under 90 minuter snarare än en eller två enskilda situationer. Det är visserligen självklart att man är en betydligt sämre målvakt om tydliga misstag är återkommande, men det läggs alldeles för stor vikt på de situationerna för att bedöma hur bra en målvakt egentligen är. Det absolut viktigaste är att hitta den målvakten som släpper in minst antal mål, och den målvakten som släpper in minst antal mål är inte nödvändigtvis den målvakten som sprattlar till mest. Det här är ett ämne som lär återkomma i bloggen…

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Postat av